1 Mai în viziunea Guvernului Cîțu


Guvernul Cîțu aniversează 1 Mai prin mari proiecte:

– Pe 28 aprilie 2021 Guvernul Cîțu a aprobat două noi acte normative care, în opinia sindicaliștilor, modifică drepturile cetățenilor și vor crea probleme majore angajaților.

Modificarea Legii 53/2003 anulează transparența și încalcă principiul nr 7 în ceea ce privește completarea fișelor de angajare pentru un angajat european. Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România era obligată ca până anul viitor să implementeze Directiva UE 2019/1152. Acesta e un document aprobat de Parlamentul European și face referire la transparenţa şi previzibilitatea condiţiilor de muncă în Uniunea Europeană.

Mișcările sindicale din România au reacționat imediat pe această temă. Reprezentanții Biroul Național Sindical au emis un comunicat prin care declară:

„Într-un dispreţ suveran faţă de Constituţie cât şi faţă de statutul României de stat membru al Uniunii Europene, Guvernul, cuprins de un delir legislativ, adoptă în şedinţa din 28 aprilie 2021 două acte normative care vor genera probleme uriaşe în materia relaţiilor de muncă şi vor afecta drepturile a milioane de lucrători.

În ceea ce priveşte Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr 53/2003- Codul Muncii (…), aceasta vine cu teza excluderii obligaţiei angajatorilor de a întocmi fişa postului şi regulamentul intern, stabilind posibilitatea acestora de a comunica verbal salariaţilor atribuţiile ce le revin.”, se spune în comunicatul emis de Biroul Național Sindical.

”Fişa postului ce ar fi trebuit să i se comunice în scris salariatului devine istorie. Odată cu dispariţia acesteia capacitatea Inspecţiei Muncii de a o mai controla. Dar și a instanţelor de judecată de a se mai raporta la acest tip de înscris.

Odată cu dispariția fişei postului, se va schimba pentru milioane de cetăţeni statutul: din SALARIAT în SCLAV !”, se mai precizează în comunicatul emis de Biroul Național Sindical.

– Un al doilea motiv pentru ca lumea să iasă în stradă de 1Mai:

Abrogarea unei legi adoptate în 2020 care împiedica privatizarea marilor companii de stat, astfel încât părțile deținute de stat vor putea fi vândute.

Abrogarea legii adoptate în august 2020 care împiedică listarea companiilor de stat și adoptarea unui calendar activ de listări pe bursă pe 4 ani. Listarea la bursă a companiilor românești asigură accesul la finanțare pentru acestea, implementarea principiilor de guvernanță corporativă și transparentizează activitatea companiilor de stat”, se arată în programul guvernului Câțu.

În realitate rechinii care aproape au devorat Hidroelectrica acum câțiva ani, ducând-o în pierderi prin așa-zise „tranzacții de curent electric” prin firme de apartament, vor să o acapareze, definitiv, cu o nouă acoperire legală. Reamintim că sub paravanul unor afaceri dubioase, firme aflate sub controlul unor politicieni cumpărau curent electric sub prețul de producere, pentru a fi vândut la prețul pieței. Aceste acțiuni au fost stopate prin reacțiile din mass-media și protestele toturor românilor ce se simțeau păgubiți, cu toții trebuind să suportăm pierderile generate de „băieții deștepți”,

Alți rechini economici așteaptă să înșface întreprinderile rentabile care erau monopol de stat și asigurau un preț modic pentru curentul electric, pentru importurile derulate prin portul Constanța. Este cunoscut că portul Constanța este unul dintre primele 4 porturi europene, având un trafic în creștere, ceea ce va genera profit pe următorii ani. Acesta e urmărit de companii concurențiale, nu doar de a investi, ci și de acapara un profit sigur. Sau de a-l bloca, pentru a dirija traficul prin terminalele aflate sub controlul lor.

Statul ar trebui sa legifereze o participare obligatorie de minim 30 % + o acțiune de aur, care să împiedice distrugerea companiei când o dorește noul proprietar.

Hidroelectrica și celelalte companii din energetică nu ar trebui privatizate pentru că aici nu există concurență.Nimeni nu se apucă să construiască hidrocentrale alternative, când deja sunt construite. În numele unei așa-zise privatizări (discutabilă pentru mai multe sectoare) și fără rost a întreprinderilor care generează pierderi doar prin proastă administrare,  care ar necesita schimbarea în primul rând a administrației, pe criterii meritocratice, nu politice, nu se realizează decât cedare de profit către companii externe!

Alte exemple de resurse și activități care ar trebui să fie sub control de stat: ENERGETICĂ, APĂ, GAZE, MINERIT, etc. Aici nu există concurență, iar profitul se duce la firmele cu participare de capital major. De ce să nu-l încasăm noi ?

Avem o concluzie: guvernul Cîțu aniversează 1 Mai prin mari proiecte împotriva intereselor noastre, vrând să scoată lumea în stradă, la proteste publice.

Bibliografie:

1 Directiva UE privind transparența și previzibilitatea condițiilor de muncă în Uniunea Europeană

2 Speculație  în energie, pusă la cale de politicieni

3 Programul de guvernare