22 Aprilie – Ziua Pământului


În fiecare an, pe 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător.
Această mișcare s-a născut în SUA într-o perioadă când au avut loc mai multe evenimente deosebite, printre care:
-înăbușirea revoltei unor studenți împotriva războiului din Cambodgia, prin folosirea armelor de foc, cunoscut cu numele de „Masacrul din 4 mai”,
-inventarea fibrei optice,
-un accident la centrala nucleară din Savannah River din apropierea orașului Aiken, în Carolina de Sud, nerecunoscut timp de 18 ani,
-succesul melodiei „Bridge over Troubled Water” (Simon & Garfunkel),
-ultimul album al formației Beatles, „Let It Be”,
-moartea lui Jimi Hendrix,
-poluarea foarte mare cu gaze și fum – numită ”semn al prosperității”.
Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arăta față de mediu.
A fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri.
După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare pentru omenire, prin alăturarea lor cauzei unui viitor mai bun, prin responsabilitate față de mediu.
În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.
https://youtu.be/WrcwRt6J32o
Foto L.A.Times, theyearsproject.com, Greenbiz