Cele mai importante știri de mediu din 2020


Un bilanț al știrilor de mediu din 2020 ne arată că avem motive de îngrijorare, dar și noi speranțe:
  • Epidemia de covid nu dă semne de stingere, și are statistica cea mai gravă, cu mortalitatea cea mai ridicată, legată de poluarea mediului mai mare, efectele fiind verificabile și la noi .

 

  • exploatarea ilegală a pădurilor, traficul și uciderea de specii amenințate au bătut nedoritul record precedent. Inclusiv în România, unde toată atenția legislativului a fost canalizată spre alegeri și promisiuni electorale. În acest timp, ministerul Mediului a asistat și încurajat  transformarea pădurilor în parcuri, fiind aprobate aceste inițiative, atât de foruri administrative locale, cât și de guverne, în pofida recomandărilor Uniunii Europene de a lua măsuri pentru protejarea și sporirea arealului forestier.

 

  • Energia din surse regenerabile este în plină creștere, în lume. În România se bate pasul pe loc, proiectele lansate deja pentru Casa Verde nici nu au finanțat investițiile finalizate. Programe privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire – persoane fizice a fost lansate începând cu 2016 și este condus de AFM .

 

  • Cererea de combustibili fosili a scăzut masiv. Centralele de producere a energiei prin consumul de cărbune și gaze au fost înlocuite cu tehnologii noi, nepoluante, în majoritatea țărilor dezvoltate. Centralele eoliene, solare, cele care utilizează forța valurilor, geotermale, convertizoarele de temperatură sunt surse care nu consumă materii prime și nu deversează reziduuri din funcționarea lor. 

 

  • Pactul Ecologic European, Green Deal, își fixează ținte ambițioase pentru a oferi europenilor o calitate a vieții îmbunătățită. El a început să fie implementat în Europa, prin proiecte concrete.  La noi în România e, încă, doar pe  proiecte  teoretice, posibile, neîncarnate.
Imagine: Ecobomb by Ler Ac