Stare de Urgență pentru Mediu în România!


Credem că se impune o stare de Urgență pentru Mediu în România din următoarele considerente:
• Circa 18000 -25000 români mor anual ca urmare a efectelor poluării. În Timișoara peste 200 de persoane. Bucureștiul pierde peste 10.000 locuitori anual, din această cauză. Cu toate acestea, mass-media nu se concentrează pe aceste cauze care dau mai multe victime decât accidentele rutiere, deși ultimele ne ocupă știrile aproape zilnic. De sute de ori mai mare este numărul celor bolnavi de afecțiunile cauzate de poluare (de plămâni, inimă sau cancer). Acestea dau un cost semnificativ de resurse cheltuite în sistemul de sănătate național.
• România devine groapa de gunoi a Europei și pentru că nu avem o legislație aspră și preventivă, care să împiedice importurile unor firme de gestionare a deșeurilor care nu au capacități reale de prelucrare a lor.
• În plus, prețul de prelucrare a tonei de deșeuri este infim, de maxim 30 euro în România, față de 500 euro în Germania, 400 euro în Austria sau 500 lire în Marea Britanie.
• Partidul Verde solicită Ministrului Mediului și șefului Gărzii Naționale de Mediu să prezinte opiniei publice datele complete privind importurile de deșeuri ilegale în România, în mod special cele privind deșeurile cu potențial toxic și măsurile luate împotriva importatorilor vinovați.
• Cerem, de asemenea, Ministrului Mediului să informeze opinia publică privind cuantumul amenzilor pe care Romania riscă să le plătească C.E. ca urmare a nerezolvării dosarelor cu probleme de mediu ( inclusiv a celor pe deșeuri) și care au declanșat proceduri de infringement pe mediu.
• Este inadmisibil ca Ministerul și guvernul să nu preseze UATurile să elaboreze acțiuni, programe și politici pentru rezolvarea problemelor majore de mediu.
*
Foto: Poliția de Frontieră Constanța
*
Vezi și:
https://verziitimis.ro/partidul-verde-solicita-guvernului-sa-si-precizeze-pozitia-fata-de-noua-lege-a-climei-adoptata-de-parlamentul-european/
Partidul Verde cere Guvernului să susțină alocarea unui procent mai mare din PNRR pentru investiții inteligente verzi

Partidul Verde cere Guvernului să susțină alocarea unui procent mai mare din PNRR pentru investiții inteligente verzi

Pericolul din spațiile închise:

https://www.dw.com/ro/pericolul-din-casele-noastre-%C8%99tiai-c%C4%83-25000-de-oameni-mor-anual-%C3%AEn-rom%C3%A2nia-din-cauza-polu%C4%83rii-din-spa%C8%9Biile-%C3%AEnchise-spotmediaro/a-57963272