Educația și nivelul de trai


Ne-am decis să aruncăm o scurtă privire la resursele alocate educației în lume, ca să comparăm și rezultatele obținute de această investiție,  în privința nivelului de trai. Avem această sursă de încredere.
Guvernul României alocă cel mai mic procent din PIB (produsul intern brut al țării) pentru educație din Europa. Anul acesta va fi și mai mic decît cel prezentat în imagine, de doar 2,5%.
Pentru că numai un popor needucat poate fi condus de niște hoți, fără a fi perturbat.
Burkina Fasso și Burundi alocă un procent de două ori mai mare pentru educație decât România, iar Brazilia de patru ori.
Dacă vă uimește procentul relativ mic alocat în Japonia (3,2%), gîndiți-vă că e una dintre primele economii ale lumii, cu un buget uriaș, că acolo nu se fură, și că se alocă enorm de mulți bani și pentru cercetare. Iar bugetul pe 2020, la fel ca cel proiectat pe 2021, a depășit 5000 miliarde dolari SUA, (4,971 trilioane USD în 2018), deci investește în educație 160 miliarde de dolari pentru cei 126,5 milioane de locuitori. Rezultă cam 1265 USD pe cap de locuitor.
România va aloca 28,5 miliarde lei, (70 % din această sumă pentru alocarea salariilor), echivalent a 7 miliarde USD, deci 368 USD/cap de locuitor.
Diferența se va vedea în nivelul de trai, la ei va crește, la noi va scădea.
Educația este o investiție pentru viitor, nu o cheltuială. Până când legislativul nu va înțelege acest lucru, viitorul va rămâne incert.