În curând se marchează Ziua Mondială a Mediului – 5 Iunie


În curând se marchează Ziua Mondială a Mediului , cu accent pe reducerea poverii grele care este  poluarea cu plastic a naturii, faunei sălbatice și sănătății umane.

Plasticul are multe utilizări valoroase, dar, în calitate de comunitate globală, am devenit extrem de dependenți de produsele de plastic de unică folosință sau de unică folosință. De fapt, Organizația Națiunilor Unite raportează că jumătate din totalul materialelor plastice de consum sunt utilizate o singură dată.

Pentru a depăși poluarea cu plastic, trebuie să regândim modul în care proiectăm, producem și folosim produse din plastic.

Iată patru moduri în care toți putem face diferența:

1. Evitați achiziționarea de produse cu exces de ambalaj: în  calitate de consumatori, cu toții putem face alegeri mai inteligente, cum ar fi refuzarea paielor și tacâmurilor din plastic sau reconsiderarea produselor foarte ambalate în supermarket. Cu o cerere suficientă, comercianții cu amănuntul și furnizorii vor primi rapid mesajul și vor face schimbări în bine.

2. Alegeți recipiente de sticlă sau metal pentru băuturi decât plastic:  Statisticile sugerează că se cumpără un milion de sticle de plastic în fiecare minut. Sigur, pot fi reciclate, dar din păcate majoritatea nu sunt. În 2016, rata de reciclare a sticlelor de plastic în Statele Unite a fost de aproximativ 30%. Asta înseamnă că două din trei sticle vor ajunge într-un depozit de deșeuri.

3. Alegeți lână în locul articolelor de îmbrăcăminte sintetice:  o sursă majoră de microfibre de plastic se dovedește a fi îmbrăcămintea sintetică (cum ar fi jachete și puloverele). În timp ce stațiile de tratare a apelor uzate pot elimina în mod eficient o cantitate mare de microplastice (până la 98%), un studiu din 2016 a stabilit că o stația de tratare a apelor uzate eliberează încă în medie între 4 milioane și 65 de milioane de particule pe zi.

4. Înscrieți-vă pentru a participa la o curățare a terenului, parcului sau a cartierului din apropiere:  ridicând deșeurile pe care le vedeți în fața dvs., nu numai că aveți un impact imediat asupra vecinilor, puteți trimite și un semnal puternic care îi va împiedica pe oameni să se angajeze în murdărire, în viitor.

5. Oamenii aruncă mai puțin și folosesc coșurile de gunoi mai mult în locurile care sunt păstrate curate. Prin urmare, curățările comunitare au un impact mai larg prin creșterea gradului de conștientizare, educarea celorlalți cu privire la deșeurile de plastic și reducerea dorinței de a consuma și arunca  gunoi.

Desigur, acțiunile individuale singure nu pot rezolva problema plasticului. Chiar dacă fiecare dintre noi face tot ce putem pentru a reduce amprenta noastră de plastic în mediu, problema trebuie abordată pe toate nivelurile.

Guvernele și întreprinderile trebuie să joace, de asemenea, un rol major în gândirea eliminării materialelor plastice de unică folosință în etapa de proiectare, asigurarea schemelor de gestionare și reciclare a deșeurilor adecvate scopului și cercetarea alternativelor durabile din plastic, care sunt atât viabile din punct de vedere economic, cât și disponibile pe scară largă. Abia atunci vom putea învinge definitiv poluarea cu plastic.

Vezi și:

22 Aprilie – Ziua Pământului

Autostrada Sebeș – Turda…

După IISD.org

Imagine: Unesco Bangkok