Migrația forței de muncă românești atinge cote alarmante – actuala guvernare nu are nici un plan de combatere a acestui fenomen


De la data aderării României la Uniunea Europeană, anual, un sfert de milion de români preferă să părăsească țara.
Circa un sfert dintre ei au cel puțin studii superioare, iar în cazul medicilor exodul a creat mari dificultăți sistemului sanitar românesc. Față de 2008, numărul românilor care au cel puțin o facultate absolvită și care trăiesc într-un alt stat a crescut cu 144%. De asemenea, numărul absolvenților de liceu sau de școală profesională din România, care trăiesc într-o altă țară a UE, a crescut de la 806.000 persoane în 2008 la 1.437.000 persoane, arată un studiu publicat zilele trecute.
Din punct de vedere financiar, pentru fiecare migrant care a absolvit o universitate, România pierde aproximativ 50.000 de dolari/ persoană. Această sumă reprezintă costul a 16-20 de ani de școlarizare, bani care nu pot fi recuperați de societatea românească.
Paradoxal, la nivel guvernamental, nu se acordă nici o importanță acestui subiect, fiind în general dezbătut ca o parte a problemei deficitului de forță de muncă.
În procente/județ avem rata  migrației din totalul populației active, pentru anul 2020.
Partidul Verde condamnă ferm lipsa un plan de redresare în ceea ce privește migrația forței de muncă.
Considerăm că abordarea superficială a acestui subiect poate avea consecințe devastatoare pentru economia românească și, implicit, atentează la siguranța națională a României.