O nouă lovitură pentru agricultura românească: ministrul agriculturii Adrian Oros taie peste 50% din banii pentru fermieri


Asociaţia Forţa Fermierilor cere premierului Florin Cîţu să revină asupra unui act normativ, pus în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale condus de liberalul Adrian Nechita Oros, ce prevede tăieri de peste 50% din sumele pe care le vor primi în 2021.

Guvernul a refuzat să mai plătească despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020”.

Asociaţia Forţa Fermierilor solicită public prim-ministrului României, Florin Cîţu, să revină asupra proiectului de Hotărâre de Guvern privind cuantumurile Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii (ANT), pus în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii, şi care prevede tăieri, în medie, de peste 50% la sumele pe care fermierii români, atât din sectorul vegetal cât şi din zootehnie, le vor primi în 2021.

După ce Guvernul a refuzat să mai plătească despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020, situaţie care îi pune pe mulţi fermieri să rateze anul agricol 2021, care se anunţă mai bun, acum vine o nouă lovitură pentru agricultura naţională prin tăierea masivă a cuantumurilor ANT. Vorbim de plăţi aduse în derizoriu, de 5-6 euro pe hectar şi de 2 euro pe cap de ovină şi caprină”, au transmis, miercuri seară, reprezentanţii asociaţiei Forţa Fermierilor.

Ne solidarizăm cu cerința fermierilor și solicităm anularea acestei decizii de a subalimenta zootehnia românească. Rolul statului este de a crea bunăstare, nu de a o reduce, ceea ce actualul guvern se pare că nu îl cunoaște.
Nici nu am auzit de vreun program guvernamental de sprijinire a fermierilor români, când toată Europa se bazează pe astfel de programe de creștere și susținere a economiilor circulare, locale.
Partidul Verde aduce la cunostiință actualilor guvernanți că există sprijin pentru a aplica astfel de proiecte, în acord cu legislația europeană: Regulamentul (UE) 2020/2220 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 decembrie 2020 de stabilire a anumitor dispoziții tranzitorii privind sprijinul acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și din Fondul european de garantare agricolă (FEGA) în anii 2021 și 2022.