Partidul Verde cere Guvernului să susțină alocarea unui procent mai mare din PNRR pentru investiții inteligente verzi


• Considerăm ca inacceptabil faptul că fondurile alocate în Bugetul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru energii regenerabile să fie de doar 3,4%. Cerem guvernului reevaluarea ponderii proiectelor verzi în PNRR.
• Susținem concluziile studiului Bankwatch România și poziția Confederației sindicale Cartel Alfa, care arată că trei sferturi dintre proiectele privind energia ce pot fi finanțate prin PNRR sunt în fapt proiecte de investiții non verzi, care agravează, nu atenuează, efectul schimbărilor climatice.
• Cerem guvernului renegocierea la Bruxelles a capitolului privind energia, pentru un program realist, care să nu dăuneze sectorului economic național.
• PNL și USR dovedesc că nu au determinarea de a acționa pentru crearea condițiilor prin care România să își atingă obiectivul reducerii de emisii poluante pînă în 2030, așa cum s-au angajat.
• PNL si USR nu au un plan real de reducere a emisiilor de carbon; nu sunt deloc preocupate de măsuri necesare, precum: eficienţa energetică a clădirilor, producerea de electricitate din surse regenerabile şi încălzirea folosind surse regenerabile de energie.
• PNL si USR vorbesc de decarbonificare doar din mimetism; nu au preocupări concrete privind alocarea de resurse pentru crearea unor industrii alternative verzi și crearea de locuri de muncă pentru a absorbi concedierile inevitabile din sectorul de extracție de cărbune.
• Păcălirea românilor și pe acest subiect este politică de stat sub guvernarea unei drepte inconștiente de riscurile unui viitor deloc îndepărtat. Nu la fel merg lucrurile la Bruxelles. Și nici cu partidele ancorate cu adevărat în politica europeană.
Imagine: pixabay license
Vezi și