Premierul Cîțu afectează grav interesul național


Cu toate că un alt prim ministru, Victor Ponta, a căzut după susținerea campaniei RMGC de exploatare prin lac de cianuri, se pare că lipsa de expertize va mai face o nouă victimă în rândul premierilor noștri.

• Planul lacului de cianuri este apreciat de specialiști ca nerealist. În afara costurilor de ecologizare imense care ar trebui suportate de statul român, nu avem cum să nu vedem riscul iminent de dezastre ecologice, dacă ar fi realizat.  Solul nu permite crearea unui asemenea lac, fără a se distruge prin alunecări de teren, datorate structurii sale friabile.

• Intenția premierului de a solicita retragerea dosarului Roșia Montană de la UNESCO ar fi catastrofală pentru statul român, din toate punctele de vedere. Atât economic, nemaiexistând preocupare pentru dezvoltarea turismului și ocupațiilor neindustriale în zonă, dar și moral, din punctul de vedere al intereselor legitime de mediu, care privesc toată România.
Viziunea d-lui Cîțu asupra cazului Roșia Montană riscă să prejudicieze statul român cu aproape 6 miliarde de dolari canadieni , compensațiile financiare pe care compania le pretinde de la statul român.
• Aceasta retragere a dosarului prejudiciază puternic poziția statului român în fața Tribunalului de Arbitraj, întrucât avocații acuzării o interpretează ca pe o recunoaștere de partea română că o zonă de protecție UNESCO s-ar opune exploatării miniere în zonă. Ceea ce partea română o respinge. Se poate exploata minier zona și fără un lac de cianurare, păstrând și zona de rezervație protejată UNESCO.
• Partidul Verde cere coaliției să tranșeze problema în favoarea intereselor naționale ale României, nu de rațiunile de profit maximizat ale companiei canadiene.
• Dosarul Roșia Montană nu trebuie să fie monedă de schimb pentru jocurile politice din PNL.
Nu aruncați în aer șansele României în procesul de la Washigton! Puneți la punct un pachet solid privind dezvoltarea durabilă a zonei Roșia Montană, cu respectarea obiectivelor de mediu!
• Partidul Verde, cu toți ecologiștii, va protesta vehement dacă actualul guvern va adopta o poziție contrară intereselor țării noastre. Vom avea doi premieri „îngropați” de blestemul aurului Roșiei Montane!
foto G4media.ro, Verziitimis