Proiect Verde: eliminarea pensiilor speciale


Verzii doresc să nu existe pensii „speciale” pentru oameni care, oricum, au salariile mari. Să nu existe clase „speciale”, unele deasupra altora. Toți cetățenii au dreptul la o pensie decentă.
Constituția României proclamă egalitatea cetățenilor:

„Art 16. 1. Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

Legile și ordonanțele care acordă pensii speciale unor categorii profesionale eludează principiul egalității în drepturi. Dacă anumite meserii justifică un anumit raport de salarii față de medie, trebuie să se justifice și prin același raport de pensii.
Creearea de clase sociale privilegiate prin pensii necontributive este contrară art. 47 din Constituția României.

 „Art. 47 – Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.”

Nu se poate asigura un nivel de trai „mai decent” doar unor anumitor categorii sociale, lăsând „fără decență” multe alte categorii. Raportul între cele mai mari și cele mai mici salarii în cazul posturilor de funcționari ai statului sau al companiilor cu capital de stat, în România, nu sunt justificate. Și acest raport este chiar de zece ori mai mare decât al altor state europene mai dezvoltate, în nordul și vestul continentului (1/10 între salariul minim și maxim în vestul Europei, 1/100 în România).
Fondul de pensii este cele care se formează din contribuțiile celor ce muncesc. Dacă ele se scurg cu preponderență spre „speciali”, inechitățile sociale cresc.
👏Ne bucurăm că în primele 24 de ore am depășit 1000 interacțiuni și impactul de peste 10,000 persoane la care acest mesaj a ajuns.
Avem peste 1100 semnături, ceea ce e bine, pentru că există implicare, dar arată că mai există o majoritate care încă nu își cunoaște și nici nu își apără interesele.
 Nu ajunge doar semnarea petiției pe site, trebuie confirmată prin mesajul pe care îl primiți pe căsuța voastră de email.
Verificați Inbox sau Spam, unde s-ar putea să se afle cererea de confirmare a semnării petiției. Fără confirmare, semnătura dumneavoastră nu este numărată.

✌️Împreună suntem puternici. Mesajul vostru poate ajunge în parlament, dacă suntem uniți!

https://www.petitieonline.com/petiție_pentru_anularea_pensiilor_speciale

 

 

Vezi și:

Petiție pentru salvarea pădurilor

Cerem vot electronic online

Nu-i mai stresați! Eliberați-i din serviciul suprasolicitant! …