Sute de foști parlamentari își vor înapoi pensiile speciale.


Nesimțirea foștilor demnitari nu are limite.
Sute de foști parlamentari își vor înapoi pensiile speciale.

 

Conform unei situații de la începutul lui 2021, Statul plătea pentru 827 de parlamentari pensii de circa 12 milioane de euro pe an. Calculate în funcție de numărul de luni de mandat/mandate, pensiile speciale ale deputaților variau între 2.131 de lei și 12.168 de lei brut. Cele ale senatorilor între 2.131 lei și 14.930 lei brut. Acestea se adăugau celor derivate din postul ocupat în afara activității politice.

Cine au beneficiat ?

Politicieni importanți ieșiți la pensie, foști prim-miniștri, miniștri și baroni locali ai ultimelor decenii și-au dat mâna, în sfârșit,  de dragul banilor și au dat în judecată instituțiile pe care le-au reprezentat, pentru a-și recâștiga privilegiile. Aceștia cer anularea actului normativ adoptat în martie, care consfințea eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari.

Foștii senatori și deputați s-au organizat și au deschis acțiuni comune în toate județele țării.

De exemplu:
– Kelemen Atilla Bella Laszlo (deputat UDMR în cinci legislaturi) și Adrian Moisoiu (deputat PRM în 2000-2004 și 2004-2008) luptă pe același front la Mureș.
– Teodor Meleșcanu, care pentru activitatea parlamentară, pensia lui trecea de 10.000 de lei, s-a alăturat foștilor colegi, printre care Petre Roman, Doru Bădulescu, Daniela Aprodu-Buruiană sau Minodora Cliveti, acționând în instanță Camera Deputaților și Secretarul General al CD, respectiv Senatul și Secretarul General al acestei instituții. Dosarul a fost înregistrat la data de 14 aprilie 2021.

Penali cu tupeu

Pe listele reclamanților găsești și foști parlamentari care au avut sau încă au probleme cu Justiția:
– Ioan Oltean, supranumit Crocodilul, activat vreme de 25 de ani în politică sub stindardul FSN, PD, PDL și PNL, a fost cercetat de DNA, acuzat că ar fi primit șpagă 600.000 de euro în curtea bisericii din Chitila.
– Mihăiță Calimente, fostul deputat de Arad, fostul PNL-ist, un om cu principii, care a fost reclamat de ANI că și-a angajat fiul ca referent la propriul cabinet parlamentar, s-a hotărât să lupte pentru drepturile lui.
– Aristotel Căncescu (69 de ani), fost mogul de presă, care în 2020 a fost condamnat de Tribunalul Brașov la 7 ani de închisoare.

Ultimii care s-au adresat justiției pentru a-și recupera pensia de parlamentar:
– fostul premier Adrian Năstase, generalul cu patru stele Gabriel Oprea, fostul Ministru al Apărării Victor Babiuc, Anghel Iordănescu sau Eugen Nicolicea. Dosarele acestora au fost înregistrate pe 22 și 23 aprilie 2021.

Din motive evidente, am inițiat petiția pentru anularea tuturor pensiilor speciale, pensii care sfidează două articole din Constituția României.

Semnăm și distribuim PETIȚIA!

Vezi și

Grupul Verzilor din Parlamentul European a lansat planul de revenire din actuala criză cauzată de pandemia COVID-19 

și

Pensia comunitară – posibilitatea cumulării drepturilor la pensie în UE