Timişoara – 31 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989


La 16 Decembrie 1989 românii și-au învins teama și au aprins flacăra revoltei, cerându-și drepturile la libertate, demnitate, credință și democrație.

Revolta s-a aprins în după-amiaza zilei de 16 Decembrie, în Piața Maria din Timișoara, când au fost blocate tramvaiele. Protestatarii au început să își strige revendicările. După puțin timp a apărut primul steag găurit, fără stema socialistă, după modelul revoltelor antisistem ce cuprinseseră toate țările est -europene. România era ultimul bastion al comuniștilor dogmatici conservatori, ce respingeau categoric glaznostul pornit de Gorbaciov. În seara de 16 Decembrie au loc primele ciocniri cu forțele de ordine. Primele arestări.

Pe 17 Decembrie începe represiunea, sunt arestați peste 100 protestatari, apar primele victime împușcate. Cineva are ideea să șteargă urmele, să lichideze răniții, să facă să dispară cadavrele. Se pregătea enclavizarea țării, ca o Coree de Nord pentru Europa.

 

Pe 20 Decembrie autoritățile locale cedează, fraternizează, oarecum, cu toți oamenii muncii care ieșiseră în stradă, în grevă generală, cu ocuparea continuă a centrului. Apare Frontul Democratic Român, prima formațiune politică democratică.

Entuziasmul și sublimul acelor zile nu avea să mai dureze mult.

22 Decembrie apare ca început al schimbării în Capitală, începe manipularea și diversiunea cu teroriștii, pentru a se justifica uciderea lui Ceaușescu, preluarea puterii de nucleul pro-moscovit și reașezarea politrucilor în Frontul Salvării Naționale. La Televiziunea Română Liberă plouă cu „adeziuni”, cu limbi de lemn lipicioase, întretăiate cu manipulările alarmiste, prin care mii de tineri sunt chemați să servească „apărării noilor instituții democratice emanate de Revoluție”, cu piepturile goale. Carne de tun, justificată pentru abaterea atenției și crearea aurei de luptători anti-comuniști noilor „emanați”. Peste 1000 de tineri sunt răniți și uciși în acele zile, de zece ori mai mulți decât cei din prima revoluție.

Speranțele și dorințele poporului aveau să se destrame treptat, treptat, în cei 30 de ani care ar fi trebuit să fie o consolidare a instituțiilor democratice, de așezare a unor legi echitabile social, de prosperitate, creație și producție pentru toate inteligențele și talentele României. Nu s-au realizat decât o supraproducție de legi, o clasă politică omogenă în corupție generalizată, pe grupări de interese.

Proiectele de dezvoltare au fost puține, infrastructura e mult întârziată, problemele de sistem nu pot fi rezolvate de incompetenți plasați pe funcțiile administrative sau de decizie prin criterii de devotament față de partidul la putere. Sunt puse piedici sistematice accesului meritocratic la posturile de conducere, de decizie, pe specializări, oriunde salariile ar trebui justificate prin competențe mai ridicate.

Dezgustul față de politica dezvoltată de această clasă, purtătoare de pensii speciale și privilegii, a ajuns la apogeu acum, prin absenteismul a 70% dintre votanți.

Resetarea acestei deprofesionalizări sistematice este iminentă. Problemele de mediu, sănătate, sunt tot mai grave, drepturile la pensii sunt puse în pericol de emigrarea masivă a forței de muncă. Lipsa de perspectivă pentru o dezvoltare prin competență, prin promovarea valorilor, e evidentă. Se sabotează aproape orice proiect sustenabil de dezvoltare economică.

Doctrina Verde care pornește Europa într-un proiect de Regenerare a economiilor țărilor componente, de reorientare, investiții în domenii prioritare rezolvării problemelor de mediu, hrană și economie sustenabilă, nepoluante, de impact minim asupra mediului, sunt inexistente în mintea politicienilor români ce își continuă politica parazitării instituțiilor naționale.

Resetarea este iminentă, Europa va trebui să impună noua direcție de dezvoltare înainte ca schimbările climatice să producă dezastrele anunțate de previziunile științifice. Felul în care receptăm provocările actuale, în care răspundem lor, este decisiv pentru viitorul acestui continent.

Verzii au rolul de a promova cele mai radicale politici pentru salvarea și reorientarea economiei românești. Atât cât a mai rămas în controlul nostru. Europa ne arată direcția, noi trebuie să elaborăm strategiile și să le implementăm.

🌻 Viitorul va fi verde sau nu va fi deloc. 🌳

foto Cătălin Regea, Adrian Bancu