Verzii români la conferința ” Despădurirea și exploatarea lemnului în siturile Natura 2000 și în patrimoniul mondial UNESCO”


Miercuri, 22 ianuarie 2020, a avut loc la Bruxelles, la sediul Reprezentanței Permanente a Regiunii North-Rhine Westphalia, un eveniment dedicat situației precare a pădurilor din Muntii Carpați. Evenimentul intitulat “Deforestation and logging in Natura 2000 and UNESCO world heritage sites (Despădurirea și exploatarea lemnului în siturile Natura 2000 și în patrimoniul mondial UNESCO)” a fost găzduit de doi eurodeputați  ai  Partidului Verde Germania  – d-na Anna Deparnay-Grunenberg si d-nul Martin Häusling. În deschiderea evenimentului d-nul Matthias Schickhofer, consilier la EuroNatur, a vorbit despre amenințările ce se abat asupra pădurilor din Romania, cu precădere cele din siturile Natura 2000 și cele ale Parimoniului Mondial, cât și despre nevoia imperioasă de a acționa spre a proteja aceste păduri. D-nul Schickhofer a ținut să menționeze că unele dintre cele mai pretioase păduri ale Uniunii Europene se află in România. De altfel, exceptând zona Scandinaviei, cea mai mare pondere de păduri virgine din UE se găseste în România.

Principala constatare a recentului studiu PRIMOFARO coordonat de Fundația EuroNatur este că în România încă mai există aproximativ 525,000 de hectare de paduri virgine.

Cel de-al doilea vorbitor a fost dnul Humberto Delgado Rosa, director pe Capitalul Natural la Direcția Generală pentru Mediu din cadrul Comisiei Europene.  D-nul Delgado Rosa a vorbit despre pozitia Comisiei Europene vizavi de situatia padurilor din Muntii Carpati. El a amintit ca, in Decemberie 2019, Comisia Europeana a publicat Green Deal-ul European, care, printre altele, contine masuri pentru conservarea mediului natural al Europei. Aceste masuri incluse in Green Deal reprezintă o punte de legătură între schimbarea climatică și impactul ei asupra biodiversității. In cadrul Green Deal-ului, Comisia va propune o Strategie pentru Biodiversitate, care va fi publicată în luna martie a acestui an, și care urmează a fi consolidată de o strategie în domeniul agriculturii și silviculturii. Green Deal-ul este un proiect ambițios, iar Comisia Europeană își propune în noul mandat măsuri ambițioase de implementare în legile europene a proiectelor în domeniul biodiversității, dar și al defrișărilor.

Cel de-al treilea vorbitor, d-nul Augustyn Mykos, reprezentant al ONG-ului Dzikie Karparty din Polonia, a vorbit despre eșecul și provocările Poloniei în a proteja pădurile naturale pe cale de dispariție din Carpații polonezi. Dnul Mykos a tinut să sublinieze deficiențele din programul Natura 2000, printre care inexistența unor planuri de consevare a pădurilor și mîsurile insuficiente de a limita silvicultura.

Ultimul vorbitor a fost d-nul Andrei Ciurcanu, jurnalist si investigator român, care a descris în detaliu problema defrișărilor ilegale din pădurile României. Dnul Ciurcanu a explicat aspecte că lacunele din legislatia romaneasca cu privire la exploatarea padurilor, cum este inteleasa si aplicata legislatia europeana in acest sens in Romania si cum coruptia din aceasta tara face ca 20 de milioane de metri cubi de cherestea sa fie taiati si prelucrati ilegal in fiecare an.

La finalul evenimentului, reprezentantii Partidului Verde Romania organizația  Belgia, d-nul Radu Sumănaru și dna. Dr. Adela Maghear, au stabilit legături de colaborare cu eurodeputații prezenți, astfel încât, în momentul publicării Strategiei Europene pentru Biodiversitate de catre Comisia Europeana, Partidul Verde din Romania  să poată să propună amendamente prin care să asigure că situatia defrișărilor din România este abordată corespunzător.

Vezi și :

Cine suntem noi, cei din Partidul VERDE ?
Agroecologia europeană are ținte pentru 2030